Wanneer moet een patiënt die naar het ziekenhuis gaat voor een poliklinisch onderzoek of een klinische opname gekweekt worden?
Stroomschema MRSA/ BRMO

Uitleg schema
Indien op basis van de vragenlijst sprake is van een besmettingsrisico, wordt door de huisarts of de behandelaar in het ziekenhuis kweken afgenomen vóór de klinische opname. Voor een poliklinisch bezoek is dit meestal niet van toepassing. Bij twijfel kunt u overleggen met de behandelaar in het ziekenhuis. Het contact met de bron van een mogelijke BRMO moet nog aanwezig zijn of in ieder geval korter dan twee maanden geleden zijn:
Ad 1 Buitenland screening
Bij een opname, ingreep of invasief onderzoek in een buitenlandse zorginstelling, zoals een ziekenhuis, een verpleeghuis, een dialysecentrum, een weeshuis, etc., vraagt u kweken aan voor buitenland screening: MRSA én BRMO. Ook eventuele wonden, katheters of lijnen moeten worden gekweekt.
Ad 2 Veebedrijf
Indien de patiënt werkzaam is en/of woonachtig op een varkens-, vleeskalver- of vleeskuikenbedrijf worden kweken op LA-MRSA afgenomen.
Ad 3 Aangetoond MRSA- BRMO
Het is bij een geplande ziekenhuisopname niet nodig om opnieuw kweken af te nemen, tenzij er een MRSA- behandelplan wordt voorbereid of is afgesproken.
Ad 4 Partner, huisgenoot of verzorgende
Indien de patiënt partner, huisgenoot of een verzorgende is van iemand met (LA-) MRSA dan worden kweken afgenomen op MRSA of LA-MRSA. Bij BRMO is dat niet nodig!
Ad 5 Adoptie
Indien de patiënt jonger dan 18 jaar is en geadopteerd is uit een buitenland, dan vraagt u kweken aan voor buitenland screening: MRSA én BRMO
Ad 6 Uitbraak andere zorginstelling
Indien de patiënt in een andere zorginstelling verbleven is, op een afdeling waar onverwacht MRSA of bepaalde BRMO ’s zijn aangetoond dan kan u gevraagd worden om MRSA- dan wel specifieke BRMO-kweken af te nemen
Ad 7 Asielzoekerscentrum
Indien de patiënt de afgelopen 2 maanden in een asielzoekerscentrum woonachtig is geweest, vraagt u kweken aan voor buitenland screening: BRMO én MRSA.
Tevens geldt het voor een patiënt, die als werknemer in de gezondheidszorg werkzaam is geweest in een buitenlandse zorginstelling.
Overig
Werknemers in de gezondheidszorg die werkzaam of opgenomen zijn geweest in een buitenlandse zorginstelling en nu patiënt zijn, worden gekweekt op buitenland screening: BRMO én MRSA.
Voor werknemers in de gezondheidszorg die werkzaam of opgenomen zijn geweest in een buitenlandse zorginstelling en nu geen patiënt zijn, geldt een afwijkend beleid, Dit wordt afgesproken door de betreffende bedrijfsgeneeskundige dienst van de zorginstelling, in dit geval door de bedrijfsarts van het Jeroen Bosch ziekenhuis of ziekenhuis Bernhoven.
Kweekafname bij verdenking BRMO/MRSA
U kunt de kweek aanvragen: digitaal via het ZorgDomein (of via een aanvraagformulier aangeleverd door het Regionaal Laboratorium voor Medische Microbiologie en Infectiepreventie, in ’s-Hertogenbosch).
Uitvoering kweekafname
- Neem kweken af volgens onderstaande instructies: keel/neus- en perineum/rectumkweek
- Indien van toepassing, neem kweken af van huidlaesies, wonden, insteekopeningen, urine of sputum.
- Stuur de kweken naar het Regionaal Laboratorium voor Medische Microbiologie en Infectiepreventie (JBZ) in ‘s-Hertogenbosch.
- Het kan zijn dat partners en huisgenoten ook gescreend moeten worden op MRSA. Dit is het geval indien de MRSA positieve persoon in aanmerking komt voor eradicatie. Overleg zo nodig met de behandelaar in het ziekenhuis of de artsmicrobioloog.
- Indien er sprake is van MRSA in een gecombineerde keel/neus kweek zullen er soms inventarisatiekweken moeten worden afgenomen. Dit betekent dat er specifiek gekeken gaat worden waar de bacterie zich bevindt middels afname van een aparte kweek van neus, van keel en van perineum.
- Bij BRMO’s worden partners en huisgenoten niet gekweekt.
- Breng uw patiënt op de hoogte van uitslag. Bij een nieuwe bevinding van BRMO wordt de patiënt tevens op de hoogte gebracht middels een brief vanuit het Regionaal Microbiologisch Laboratorium. Dit wordt verzorgd door de dienst Hygiene en Infectiepreventie van het Jeroen Bosch ziekenhuis.