Print deze werkafspraak

Contact met het ziekenhuis of huisarts in relatie tot lopende behandeling of na een ingreep

Achtergrond

Voor patiënten met een lopende behandeling is het prettiger om bij vragen of onduidelijkheden direct contact op te kunnen nemen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), zonder dat daarvoor eerst de huisarts geconsulteerd hoeft te worden. Voor een nieuwe klacht geldt dat een patiënt te allen tijde via de eigen huisarts, de huisartsenpost of de ambulancedienst naar het ziekenhuis moet worden verwezen. Huisartsen kunnen te allen tijde met een dienstdoende specialist overleggen in het JBZ.

Afspraken voor huisartsen

Bij vragen van de huisarts over een patiënt kan deze 24/7 contact opnemen met de dienstdoende specialist van het desbetreffende specialisme. In een aantal gevallen (met name in ANW-uren) zal deze diensttelefoon worden beantwoord door de arts-assistent van het betreffende specialisme. Indien nodig kan deze ook overleg plegen met een achterwacht. Bij verzoek tot beoordeling van een patiënt op de SEH wordt in principe de dienstdoende specialist van het specialisme gebeld, waar de huisarts denkt dat de patiënt het beste thuishoort. Bij verzoek tot beoordeling op de SEH, waarbij het insturend specialisme niet op voorhand kan worden ingeschat, kan contact opgenomen worden met de dienstdoende SEH-arts.

Afspraken voor de patiƫnt met vragen horend bij een lopende behandeling of na een ingreep

Gedurende daguren (ma-vrij 08.00 uur - 18.00 uur)

Een patiënt die een lopende behandeling heeft in het JBZ of die recent een ingreep heeft ondergaan, kan tot de eerste poli-afspraak, zonder tussenkomst van de huisarts, contact opnemen met de polikliniek van het desbetreffend specialisme. Geen controle-afspraak? Dan geldt dat de patiënt tot 10 dagen na de ingreep contact opneemt met het ziekenhuis.

Gedurende avond-, nacht-, weekenduren (ANW)

Telefonisch

Patiënt wordt doorverbonden met de arts-assistent van het desbetreffende specialisme.

Patiënt meldt zich aan de balie

Na inschrijving aan de balie en het vermelden van hun klacht worden deze patiënten direct doorverwezen naar de SEH (en niet naar de huisartsenpost (HAP), indien de klacht in relatie staat met de lopende behandeling.

Lopende behandeling

Directe toegang tot de SEH geldt voor de volgende patiëntencategorieën waarbij de klacht gerelateerd moet zijn aan deze behandeling:

  1. Dialyse patiënten; patiënten met status na niertransplantatie.
  2. Patiënten met chemokuren.
  3. Patiënten met insulinepompen.
  4. Patiënten met geïnfecteerde protheses.
  5. Patiënten met VAC-pompen, chronische wonden.
  6. Patiënten die bij ontslag instructies hebben ontvangen om onder bepaalde omstandigheden rechtstreeks contact op te nemen.
  7. Patiënten die van de behandelend specialist direct naar de SEH mogen komen.
  8. Kinderen die op de spoedlijst staan.

Na een ingreep

Voor aanhoudende of toename in pijn en bij complicaties, vragen of problemen gerelateerd aan de operatie of behandeling, kan de patiënt tot de eerste controleafspraak direct contact opnemen met het ziekenhuis en is de medisch specialist hiervoor verantwoordelijk. Na de eerste controleafspraak neemt de patiënt bij vragen contact op met de huisarts. Geen controle afspraak? Dan geldt dat de patiënt tot 10 dagen na de operatie contact opneemt met het ziekenhuis voor vragen, bij complicaties of voor pijnmedicatie en is de behandelend medisch specialist hiervoor verantwoordelijk. Na 10 dagen neemt de patiënt bij vragen contact op met de huisarts.

Bijzondere afspraken bij kinderen

Er bestaat een spoedlijst chronisch zieke kinderen. Hierop staan altijd 100-200 kinderen die door hun kinderartsen zijn gemarkeerd (in HiX onder ‘Aandachtspunten’) als ‘mogen rechtstreeks contact opnemen voor….’. Hieronder vallen bijvoorbeeld veel geretardeerde kinderen, oncologiekinderen, diabeten, ernstig astma etc. Ouders bellen op kantoortijden via het polisecretariaat en daarbuiten via de verpleegkundigen van de kinderafdelingen.

Ouders van prematuren van de follow-up polikliniek (zgn. Panda poli) mogen rechtstreeks contact opnemen met kindergeneeskunde in de eerste 3 maanden na ontslag van de afdeling neonatologie. Zij bellen in het algemeen de neonatologieverpleegkundige.

Met ouders van kinderen die zijn opgenomen geweest heeft een kinderverpleegkundige altijd de dag na ontslag contact om te horen hoe het gaat. Tot 72 uur na ontslag mogen ouders rechtstreeks met de kinderverpleegkundige overleggen over de klacht waarmee het kind was opgenomen. Indien een kind is geopereerd is de operateur de hoofdbehandelaar en gelden dezelfde afspraken als voor snijdend specialismen.

Afwijken van bovenstaande afspraak is mogelijk, maar we streven naar zoveel mogelijk uniformiteit.

Contactpersonen

Dirk van Oostveen, orthopeed

Anneke van der Leeuw, gynaecoloog

Jaap de Witte, kinderarts

Laatste versie

12 november 2021