JBH Nieuws

GLI en laaggeletterdheid / Voel je goed!

Bij een GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) worden mensen met overgewicht of obesitas ondersteund bij verandering in hun voedings- en beweeggedrag en gecoacht richting een gezonde leefstijl. Soms speelt laaggeletterdheid daarbij een rol. Mensen die laaggeletterd zijn hebben namelijk vaker dan anderen een ongezonde leefstijl (Van der Heide & Rademakers, 2015). Voel je goed! is een erkende en succesvolle leefstijlinterventie voor laaggeletterden.

In mei en juni starten nieuwe groepen Voel je goed! in ’s-Hertogenbosch en St. Michielsgestel én de vierde groep in Vught.
Voor meer informatie zie: Voel je goed! of mail naar Miriam Bonink, projectleider Voel je goed! via info@miriambonink.nl


Waarom is het herkennen van laaggeletterdheid relevant?
Als je niet goed kunt lezen, schrijven en/of rekenen, is het o.a. lastiger om informatie over gezondheid te begrijpen en toe te passen. Daardoor hebben de GLI’s bij mensen die laaggeletterden zijn niet altijd het gewenste effect. De Algemene Rekenkamer concludeerde dan ook dat de GLI nog onvoldoende toegankelijk is voor mensen met een lagere opleiding en een lager inkomen (2022). Maar het is te voorkomen! Hieronder kunt u lezen hoe.

Wat kunt u doen voor mensen die laaggeletterd zijn?

1.    Communiceer duidelijk: Schrijf en spreek in begrijpelijke taal.
2.    Herken laaggeletterdheid: Signalen zijn bijvoorbeeld het niet zelf invullen van formulieren of er hulp bij krijgen, moeite hebben met het lezen van folders, moeite hebben om in eigen woorden         terug te vertellen wat jij vertelde.
3.    Maak bespreekbaar: durf te vragen of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. Vertel dat veel mensen hier moeite mee hebben. En dat er iets aan te doen is.  
4.    Informeer over scholing. Wil iemand er iets aan doen? Verwijs dan door naar Voel je goed!, als opmaat naar een GLI.

Wat is Voel je goed!?

Voel je goed!  is voor mensen die moeite hebben met taal en willen werken aan een gezonder gewicht. Deze aanpak bestaat uit de combinatie van individuele eet- en beweegadviezen van een diëtist en groepslessen gezondheidsvaardigheden (inclusief taalvaardigheden) van een vrijwilliger. Het traject heeft een duur van een half jaar. In één van de 20 wekelijkse lessen geeft de diëtist voorlichting in de vorm van een supermarktrondleiding. 

Voel je goed! heeft als doel een gezonder gevoel en gewicht te krijgen door gezondheidsvaardigheden te verbeteren. Zo leren deelnemers informatie over gezond eten en voldoende bewegen beter begrijpen en toepassen. Een tweede doel is laaggeletterden enthousiasmeren door te gaan met nóg beter leren lezen en schrijven.

Onderzoek wijst uit dat Voel je goed! werkt (Martens & Daalder, 2019). Het RIVM heeft Voel je goed! erkend als succesvolle leefstijlinterventie voor laaggeletterden en opgenomen in de Databank Gezond en Actief Leven. Voel je goed! draait anno 2022 in ruim 40 gemeenten in Nederland. 

 

“Na 54 jaar durf ik eindelijk te zeggen dat ik me goed voel. Ik kookte altijd met potjes en flesjes. Toen ik leerde wat erin zat, dacht ik: dat doe ik niet meer.” 
(Hella, deelnemer)

 

“Voel je goed! voelt niet als een cursus; de uren zijn voorbij gevlogen. Ik weet nu waarom en hoe ik gezonder kan leven en wil dat ook. Ik weet nu dat ik mezelf tekort doe als ik altijd kant-en-klaarmaaltijden haal en/of pizza’s bestel.” 
(Dominique, deelnemer)

 

Als je Voel je goed! inzet als opmaat naar een GLI, verklein je de kans op uitval door laaggeletterdheid en bevorder je ook bij mensen die laaggeletterd zijn een gezondere leefstijl. 
De lessen van Voel je goed! worden gefinancierd door de gemeente. Na afloop van Voel je goed!, kan de deelnemer alsnog een GLI volgen.